MoovieRate - Sherlock Holmes

2012.03.04. 13:23 MoovieRate

Gondoltuk, hogy megnézzük az év elején megjelent Sherlock Holmes 2 - Árnyjáték című filmet, csakhogy ezzel volt egy kis gond: még az első részét sem láttuk. Így amellett, hogy megnézzük mind a két részét, még filmelemzést is készítünk róla. Úgyhogy kössétek fel a nadrágszíjat: egy tartalmas videóelemzés mellé jár egy általános szöveges elemzés is. Jó szórakozást!

 

A filmnek három keveredő műfaja van: az akció, a kaland és természetesen a krimi. Ezek tulajdonságai a filmben, hogy remekül elvegyülnek, és nem ütik ki egymást, hanem alkalmazkodnak. A krimi szálat visszafogták, és egy kicsit "elakcióztak"; és ebből keletkezett a film legnagyobb hibája: Holmes karaktere. Ugyanis illik tudni, hogy Sherlock Holmes, a híres regénybeli nyomozó a zseniális intelligenciájával oldotta meg az ügyeket, nem pedig azzal, hogy mindenkit halottra ver. És így magának a Sherlockos hangulatnak is majdnem nyoma vész: de szerencsére a rendezők okosan kiküszöbölték ezt; Holmes ugyanis hihetetlenül zseniális módon rengeteg dolgot pár pillanat alatt kitalál. Ezt a rendező nagyon jól megírt módon adja át nekünk. Emelett többször is visszautal a film Holmes tudományos kutatásaira, így megmarad az alapja.
A film kaland szálja igazából magán a film körítésén érződik: az állandó mozgolódáson, az izgalmas jeleneteken, a "kalandos" zenéken. Összhangban az akciósított krimit izgalmassá teszi ez a kalandos motívum, ami nagyon jó dolog.
Sajnos a szereplőkön nem nagyon láttam semmi kiemelnivalót. Az alakításuk egyhangú. Downey sokat ripacskodott, és ezzel is rontott egy kicsit a szerepén. Arról nem is beszélve, hogy szerintem Mark Strong nem illik Blackwood szerepére annyira. Jól van, jól van, jobbat nem találnék, de valahogy nem stimmelt (de lehet, hogy csak a rossz magyar szinkron miatt). Aki szerintem eszméletlenül alakított, az Jude Law (bár mit vártam tőle? Ő már egy etalon...), mint Watson és az egyik mellékszereplő, akinek nincs sok dolga: James Fox, aki szintén egy nagyon híres ember. Ő játszotta Blackwood apját.
Maga a történet egyszerű: egy Holmes által halálbüntetést kapott fekete mágus feltámad halottaiból, és a famíliájában öldökölni kezd, hogy hatalomra jusson. Alap történet, de szerintem mégis jó filmet hoztak ki belőle. Szerencsére ezt nyomozások tömkelegével, és érdekesebbnél érdekesebb személyekkel, besúgókkal bonyolították.

A bejegyzés trackback címe:

https://moovierate.blog.hu/api/trackback/id/tr494287993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása